Hogyan válassz jól pályát? – Amit mindenképp gondolj át, mielőtt döntesz!

Pályát választani magunknak nem könnyű feladat. Bár vannak olyan szerencsések, akik korán felismerik, miben jók és miben lelik örömüket, a többség számára azonban nem olyan egyszerű meghozni a döntést, merre is menjenek tovább az általános vagy középiskola után. Néhány pontban ezért most összegyűjtöttem azokat a részeket, amelyeket érdemes átgondolni, mielőtt elhatározod magad egy irányba.

  1. Miben vagyok jó? Milyen tantárgya(ka)t szeretek?

Ez az első és legegyszerűbb lépése a folyamatnak. Szerintem sokat segít, ha ilyenkor készítesz egy listát arról, mely tantárgyak szerepelnek nálad a „jól megy” és a „nem megy jól” oszlopokban. Ez általában gyorsan szokott menni, sokan ilyenkor a legutóbbi féléves/éves osztályzataikra gondolnak és ez alapján sorolják be őket a megfelelő helyre.

Ami azonban még egy fontos lépés, hogy a „jól megy” kategóriában lévőknél azt is gondold át, hogy melyik az, amivel szeretsz is foglalkozni és érdekel. A jó tanulóknál ugyanis ebbe az oszlopba sok tárgy bekerül, de amikor ránézünk arra, melyiket is tanulja szívesen, sokszor csak egy-kettő marad a listában.

Aztán persze vannak olyanok is, akik egyik tantárgyat sem szeretik igazán. Ebben az esetben kiindulásnak megmarad a „jól megy” (vagy a „többihez képest jól megy”) kategória, hiszen egy bizonyos fajta irányultságot mégis tükröz, illetve ilyenkor nő meg a jelentősége a hobbiknak.

2. Mivel foglalkozom szívesen a szabadidőmben?

Ez azért lényeges, mert könnyen lehet, hogy neked nem egy konkrét, klasszikus tantárgyhoz köthető pályára esik a választásod, hanem egy olyanra, ami inkább a hobbidhoz kapcsolódik. Ez akkor szokott felerősödni, amikor pl. a felsőoktatási képzési kínálatban sehogy sem találja valaki a neki valót vagy a felvételinél plusz pontként jól jönne az adott szakhoz köthető valamilyen szakmai előképzettség.

Itt is az a lényeg, hogy gondold át, mennyire erős az elköteleződésed az adott tevékenység iránt, szeretnéd-e ezt magasabb, képzettebb szintre emelni, vagy elegendő, ha csak egyfajta feltöltődésként van jelen az életedben. Az, hogy például szeretsz fotózni, embereket és eseményeket megörökíteni, erős-e annyira benned, hogy később hosszabb távon is ezzel foglalkozz, és időt-energiát-pénzt fektess a továbbképzésedbe ezen a területen egy manapság igen telített piacon.  

3. Mik a legjellemzőbb tulajdonságaid?

Ennél a résznél is nagy segítség, ha listát készítesz. Hidd el, sokszor jó feketén-fehéren látni, milyen erősségeidre építhetsz és melyek azok a pályák, amik nem egyeztethetőek össze a te habitusoddal. Ha például nyitott vagy, könnyen kommunikálsz másokkal, szereted a változatosságot és nehezen tűrőd a monotóniát, akkor számodra egy sok papírmunkával járó, íróasztalhoz kötött munka feltehetően nem a megfelelő választás. Ugyanígy a kevésbé előnyös tulajdonságaidnál is mérlegeld, hogy való-e neked mondjuk egy nagy precizitást és odafigyelést igénylő munkakör, ha nagyban jellemző rád a szétszórtság és rendetlenség.    

4. Mi a legfőbb motivációd a jövőt illetően?

Ha most le kellene írnod álmaid állását, miként nézne ki? Persze erre kézenfekvő lenne rávágni rögtön, hogy sok pénz-kevés munka, de maradjunk a realitások talaján! Ha rangsorolni kellene, mik számodra a jövőbeli munkád legfontosabb vonásai, mi lenne az első 3 szempont? Legyen érdekes, utazásokkal teli és jól fizessen? Vagy a lényeg, hogy szeresd, emberekkel kapcsolódhass és lehessen benne fejlődni? Eltartson vagy átlag feletti életet biztosítson? Kiszámítható legyen vagy változatos? Kötött vagy kötetlen munkaidejű?

Miért fontos ezeket a kérdéseket feltenni magadnak? Mert lényeges, hogy mi szerepel elöl. Ha neked például az átlag feletti jövedelem, és ezért hajlandó vagy mindent megtenni (sokat dolgozni/tanulni/ingázni/stb.), akkor a választásnál azt is meg kell nézni egy adott pályánál, hogy milyenek a jövedelmezőségi mutatói, vagyis mennyit lehet vele keresni átlagosan. Ehhez segítségedre lehetnek olyan fizetés-kalkulátor oldalak is, mint pl. ez.

De ha bizonytalan vagy benne, hogy téged mi is motivál igazán és mi lenne az a szempont, amit elsőként magad előtt tarts, akkor ehhez már léteznek olyan eszközök is, amelyekkel kideríthető, milyen személyiségtípusba tartozol és mik mozgatnak meg téged igazán. Itt olvashatsz erről bővebben is: Motivációs Térkép.

5. Milyen erőforrásaid vannak?

A tervezésnél ez is egy lényeges szempont, hiszen általában a pályaválasztásnál az ember még nem rendelkezik olyan önálló anyagi forrásokkal, amiből saját maga fedezhetné a kiadásait. A továbbtanulásnál ezért fontos tudni, hogy például csak államilag támogatott képzések jöhetnek szóba vagy költségtérítésesek is? Ha ez utóbbiak is, akkor ott milyen összegig lehet elmenni? (Egy orvosi szakon pl. egymillió forintnál is több lehet a képzés díja félévente.) Lehet-e albérletben gondolkodni vagy kizárólag kollégiumban? Kell-e majd diákmunkát vállalni, hogy a kiadások fedezhetőek legyen?  stb.

Az anyagi erőforrásokra vonatkozó kérdések mellett azt is fontos tisztán látni, milyen a választás támogatása a szülők részéről. Egyet tudnak-e érteni a döntéseddel? Hajlandóak-e finanszírozni azt? Hozzájárulnak-e ahhoz, hogy mondjuk egy ország másik végében lévő intézményében tanulj tovább, amikor van közelebb is hasonló képzés? És sok más, hasonló kérdés…

Ez az az 5 szempont, amit érdemes átgondolnod, mielőtt a döntésed meghozod. Szánj rá egy kis időt és továbbra is ajánlom, hogy készíts listát magadnak, ami megkönnyíti az előrébb jutást a választásban!

Ha pedig úgy érzed, hogy könnyebb lenne számodra mindezt segítséggel véghez vinni, akkor keress bátran itt!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha érdekelnek még hasonlók a témában, megtalálsz a Facebookon és az Instán is!  

Maczó Edit – coachingwithme.hu       

Scroll to Top