Hogyan találj állást pályakezdőként?

Átvenni életünk első szakmai végzettségét – legyen az egy szakképesítés vagy diploma -, egyszerre megkönnyebbülés, hisz egy hosszabb képzési szakasz véget ér, ugyanakkor felelősségteli dolog is. Innentől ugyanis „hivatalosan” véget érnek a tanulóévek és el kell indulni a munkaerőpiac világában.

Pályakezdőként a legnagyobb kihívást a szakmai tapasztalat hiánya szokta jelenteni, illetve az álláskeresésben való járatlanság, vagyis mit kell mondani egy interjún, hogyan kell jól megírni egy önéletrajzot/motivációs levelet, hogyan kommunikáljuk jól az igényeinket és hasonlók. Ehhez gyűjtöttem most össze néhány javaslatot, ami segítségedre lehet, ha Te is ebben a cipőben jársz.

  1. Álláskereső portálok pályakezdőknek

Léteznek már kifejezetten olyan oldalak, ahol a frissen végzetteknek szóló álláshirdetéseit közvetítik a cégeknek. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a zyntern.com, illetve a frissdiplomas.hu.

Emellett a nagyobb állásportálokon is lehet szűrni gyakornoki vagy kezdő állásokra:

Profession: https://tinyurl.hu/bcPB

Jobline: https://tinyurl.hu/lCbp

Indeed: https://tinyurl.hu/WSqV

Érdemes egyes szakterületeknél értesítésekre is feliratkozni, illetve ezekre az oldalakra is feltöltheted az önéletrajzodat, ami szintén hozhat megkereséseket.

2. Ismerősök segítsége

Jó, ha minél több ismerősöd, barátod és rokonod tud arról, hogy álláskeresésben vagy. Sok cég először „belülről” próbálja megoldani 1-1 megüresedett posztjára a betöltést, és ajánlások útján interjúztat mielőtt nyilvános platformon meghirdetné a pozíciót. Ilyenkor jól jöhet, ha valakinek te jutsz az eszébe.

3. LinkedIn profil létrehozása

Ha még nem vagy fent a LinkedIn-en, itt az ideje minél hamarabb pótolni! A HR-es toborzók egyik legnagyobb vadászterülete ez az oldal, ezért arra is ügyelj, hogy jó és naprakész legyen minden adat, amit feltöltesz magadról. Ráadásul már beállíthatod az „Open to work” címkét is, ami egyértelműen jelzi, hogy lehet téged nyugodtan bombázni állásajánlatokkal. Ha bizonytalan vagy a használatában, ezen az oldalon minden információt megtalálsz, hogyan állítsd be jól a profilodat.

4. Speciális Facebook-csoportok

A legnagyobb közösségi média oldalon is lehet állásokra találni különböző speciális kulcsszavakra keresve. Pl. vannak már mérnököknek szóló hirdetések, pályakezdő informatikusokat célzók, gazdasági és pénzügyi állások kezdőknek, de lehet az adott város nevét beírva is állást hirdető csoportokhoz csatlakozni.

5. Vissza az Alma materhez! 

A nagyobb egyetemeknek és főiskoláknak is vannak már olyan belső oldalaik, faliújságjaikon közretett hirdetéseik, amiken a cégek állásajánlatait közvetítik. A legnagyobb intézmények pedig karrierirodát is működtetnek, ahol speciális szolgáltatásokat (önéletrajzírás, próbainterjú, álláskeresési tippek) is nyújtanak a pályakereső hallgatóiknak.

Ha duális képzésben vettél részt vagy a szakmai gyakorlatodat egy olyan helyen töltötted, ahol el tudnád magad képzelni munkavállalóként is, érdemes ezeket a szálakat is megmozgatnod, hisz itt már nem ismeretlenül fognak kezelni.

A szakkollégiumi vagy diákszervezeti tagság is hozhat előnyöket neked, sok állásinterjún erre már külön rákérdeznek és plusz pont jár érte.

6. Cégek saját karrierlehetőségei

Ha tudod már, melyik területeken helyezkednél el szívesen és ezeknek mely cégek a képviselői, mindenképp nézz rá a honlapjukra és böngészd át a „karrier” vagy „állás” fülek alatt megjelenő opcióit. Ha valamelyik vállalat szimpatikus lett, javaslom, hogy LinkedIn-en is kövesd be őket, így naprakész lehetsz belőlük, no és persze abból, milyen pozíciók üresek éppen náluk.

7. Állásbörze, rendezvények 

Számos olyan országos rendezvény van már, ami álláskeresőknek szól, mint amilyen pl. a Jobverse. Itt nemcsak hasznos tartalmakról értesülhetsz, de olyan szolgáltatásokat is igénybe vehetsz, mint pl. a karriertanácsadás. Ezeken zömmel nagyobb, ismert cégek a kiállítók, akik kifejezetten toborzás céljából vannak jelen.

8. Munkaügyi központok  

Ha tartósan nem jársz sikerrel a munkaerőpiacon, akkor ez a lehetőség is nyitva áll. Kérheted szakemberek segítségét is, illetve tájékozódhatsz arról is, milyen juttatásokat és szolgáltatásokat vehetsz igénybe, amíg nem találsz rá a neked való munkára.

9. Jó, ha tudod – a közösségi profilod tükör rólad!

Ha álláskeresésben vagy és van, ahol esélyes vagy egy pozíció betöltésére, jó ha tisztában vagy vele, hogy rákereshetnek az online közösségi profiljaidra is, hisz azokból is nyerhető információ rólad. A közösségi jelenléted tehát néha többet elmond rólad, mint azt gondolod (persze, csak ha aktív vagy), így fontold meg, mi az, amit posztolsz, megosztasz magadról, mert visszatartó erő is lehet egy munkáltató számára! Ez persze nem azt jelenti, hogy közvetíts magadról „púderezett” képet, de egy megosztó véleményt, pikáns viccet jobb lehet, ha a barátaiddal privátban osztasz meg, mint a nyilvános felületeiden.

10. Ropogjon az önéletrajz!

Ne pályázz mindenhova ugyanazzal az önéletrajzzal! Hasznos, ha van egy jó alapverziód, de amikor egy konkrét állásra jelentkezel, mindig alakítsd át az álláskiírásnak megfelelően, vagyis legyen friss és a munkához passzoló! Ha egy cég például jól kommunikáló csapatjátékost keres, akkor ne azt domborítsd ki benne, mennyire jól tudsz egyedül és hatékonyan dolgozni az introvertált személyiségedből fakadóan.  

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, továbbiakért kövess be a közösségi oldalaimon (Facebook, Instagram, LinkedIn) vagy ha segítségre lenne szükséged karrierkérdésekben, itt tudsz nekem üzenni: https://coachingwithme.hu/#kapcsolat.

Scroll to Top